Wat is blusschuim?

Wat is blusschuim?

Wanneer een gas en een vloeistof gemengd worden ontstaat schuim. De structuur en de eigenschappen van de moleculen zorgen bepalen de grootte van de luchtbellen, de wanddikte en de tijd dat de luchtbellen in stand blijven.

Schuimvormend middel
Om blusschuim te maken wordt schuimvormend middel (SVM) gebruikt. Schuimvormend middel bestaat uit: oplosmiddelen die zorgen voor stabiliteit, toevoegingen om de prestaties te verbeteren, oppervlakte-actieve stoffen die verantwoordelijk zijn voor film-vorming, maar voor het grootste deel (98%) bestaat SVM uit water. Het percentage SVM in blusschuimen ligt tussen de 1% en 6%. 

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Met een ‘schuimtussenmenger’ wordt een constante hoeveelheid SVM (schuimvormend middel) toegevoegd aan water. Het mengen van water met schuimvormend middel resulteert nog niet direct in schuim. Om schuim te krijgen moet ook nog een hoeveelheid lucht toegevoegd worden. Een ‘schuimmaker’ zorgt ervoor dat zich luchtbellen vormen in het mengsel van water en SVM. Een voorbeeld van een schuimmaker is een ‘schuimstraalpijp’. Het type schuim dat gevormd wordt, hangt af van de hoeveelheid lucht die wordt toegevoegd. Als er weinig lucht wordt toegevoegd ontstaat er een zogeheten ‘nat’ schuim, dit wordt ook wel ‘zwaarschuim’ genoemd. Des te meer lucht aan de mix wordt toegevoegd, hoe ‘droger’ het schuim wordt. Droog schuim wordt ook wel ‘lichtschuim’ genoemd. Het uiteindelijke schuim is in volume altijd veel groter dan het schuimvormend middel. 

Soorten blusschuim

Soorten blusschuim

Blusschuim wordt gebruikt voor het blussen van diverse soorten branden. Kleine branden worden geblust met een brandblusser. Bij grotere branden worden schuimblusvoertuigen gebruikt om het blusschuim op te brengen. Kenbri heeft diverse soorten schuimvormend middel in het assortiment. 
 
SVM kent vele types en kwaliteiten. Wij onderscheiden drie hoofdgroepen waarbij we kijken naar chemische samenstelling en toepassingsgebied: 

- Synthetisch SVM (AF, AFFF-AR, multipurpose, High-Ex)
- Proteïne SVM (‘Ossenbloed’, FP, FFFP, FFFP-AR)
- Training-SVM en ‘Wetting Agents’ (Training schuim, wetting agent, Klasse A SVM)
 
De diverse schuimtypes worden door vrijwel iedere blusschuim-fabrikant geproduceerd. Dit betekent niet dat deze automatisch gelijk zijn aan elkaar. De verschillen uiten zich vaak in bijvoorbeeld de vorstbestendigheid, viscositeit en natuurlijk de keuringscertificaten.  

BEKIJK ONS AANBOD
Waarom blussen met schuim?

Waarom blussen met schuim?

De brand-driehoek; brandstof, zuurstof en een voldoende hoge temperatuur heeft de elementen die nodig zijn om een brand te vormen. Wanneer een van deze drie elementen wordt verwijderd dooft het vuur. Blusschuim bevat verschillende eigenschappen waardoor het een effectief blusmiddel is. De eigenschappen van blusschuim zijn: 
 
- Scheidende werking: De schuimdeken die blusschuim creëert, zorgt ervoor dat brandstof en zuurstof worden gescheiden. 
- Koelend vermogen: Doordat het water in het schuim verdampt wordt hitte onttrokken aan de brand.
- Damponderdrukking: De afsluitende werking van de schuimdeken voorkomt dat gasdampen van de brandstof opnieuw kunnen ontbranden. 
- Verdrijvende werking: Schuim hoopt zich op in kleine ruimtes waardoor zuurstof wordt verdreven.
- Isolerend effect: De lage lage thermische geleiding van blusschuim zorgt ervoor dat brandstof die nog niet ontbrand is, wordt geïsoleerd en vervolgens beschermd wordt tegen de hitte. 
- Filmvorming: Een van de belangrijkste eigenschappen van blusschuim is de vorming van een filmlaag op de brandstof. Hierdoor wordt de brandstof afgesloten van de zuurstof, en wordt ontbranding onmogelijk. Fluor in het blusschuim is verantwoordelijk voor deze filmvorming.

We onderscheiden twee soorten filmvorming:
 
Aqueous film
Deze film creëert na de schuimvorming een flinterdun laagje water op a-polaire vloeistoffen. Deze vloeistoffen mengen zich niet met water. Deze film drijft voor het schuim uit en zorgt voor het afsluiten van de brandstof waardoor verdere ontbranding wordt voorkomen. 
 
Polymeer film
Bij polaire vloeistoffen heeft het gebruik van blusschuim met een aqueous filmlaag niet veel zin. Polaire vloeistoffen zijn lichter zijn dan water. Hierdoor zal schuim niet blijven drijven. Polaire vloeistoffen lossen eenvoudig op in water Polaire vloeistoffen vragen om een SVM (schuimvormend middel) die een polymeer film maakt. Omdat polymeren lichter zijn dan polaire vloeistoffen, blijft het polymeer drijven. De polymeer film drijft tussen het schuim en een brandstof in en daardoor wordt de alcohol en de schuimdeken af. Door het geleidelijk opbrengen ontstaat een stabiele polymeer film.

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Welk type SVM u nodig heeft ligt aan van meerdere factoren. Naast de belangrijkste factor, de te blussen brandstof, kijken we naar de hardware dat u gebruikt. Blusschuimen verschillen in bijmengpercentage en viscositeit. Vaak werkt het schuimsysteem in uw blusleiding of brandweervoertuig maar met één bepaald type schuim. Regelgeving speelt ook een belangrijke rol. Specifieke eisen kunnen aan een blusschuim gesteld worden. Bij Kenbri Fire Fighting wordt de keuze voor het juiste type blusschuim bepaald naar aanleiding van een intensief begeleidingstraject. We behandelen samen alle criteria voor het aanschaffen van het juiste blusschuim. U bent meer dan welkom om de mogelijkheden te bespreken, neem daarom contact met ons op. 

NEEM CONTACT OP
Kenbri Foam-Lab

Kenbri Foam-Lab

Wilt u meer weten over blusschuim? Dat is mogelijk! Het Kenbri FOAM-LAB organiseert seminars waarin we al uw vragen beantwoorden. De seminars bestaan uit theorie met aansluitende praktijktesten waarin deze theorie gedemonstreerd zal worden. Via ons blog kunt u zich aanmelden.

NAAR HET BLOG