Wat is schuim?

Wat is schuim?

Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Afhankelijk van de structuur en de elektrostatische eigenschappen van de moleculen ontstaan er schuimen met verschillende grootte, wanddikte en levensduur.

Schuimvormend middel
Voor de productie van blusschuim wordt schuimvormend middel (SVM) gebruikt. Dit is een geconcentreerd mengsel van: oplosmiddelen (stabiliteit), toevoegingen (prestaties), oppervlakte-actieve stoffen (film-vorming) en voor het grootste deel (98%) water. SVM wordt gemengd met water in percentages tussen de 1% en 6% afhankelijk van het soort SVM.

Wilt u meer te weten komen over blusschuim? Het Kenbri FOAM-LAB organiseert kennisdagen over blusschuim. Afhankelijk van uw vraag en toepassingsgebied beantwoorden we al uw vragen over blusschuim. We behandelen de theorie en bewijzen dit middels praktijktesten. 

KENBRI FOAM-LAB
Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Door middel van een schuimtussenmenger wordt een constante hoeveelheid SVM (schuimvormend middel) aan water toegevoegd. De mix van water en SVM is nog geen schuim. Hiervoor moet er lucht aan de mix worden toegevoegd. Hiervoor is een schuimmaker nodig. Bijvoorbeeld een schuimstraalpijp. Als er weinig lucht aan de mix wordt toegevoegd ontstaat er een ‘nat’ schuim. Wij spreken hier over zwaarschuim. Hoe meer lucht er wordt toegevoegd, hoe ‘droger’ het schuim wordt en spreekt met uiteindelijk over lichtschuim. In alle gevallen is het volume van het geproduceerde schuim vele malen groter dan de mix. 

Kenbri heeft een breed aanbod armaturen voor blusschuim. Bekijk ze hier.

WEBSHOP
Waarom blussen met schuim?

Waarom blussen met schuim?

Brand kan alleen ontstaan door de combinatie van een brandstof, zuurstof en een voldoende hoge temperatuur. Blusschuim is een zeer effectief blusmiddel door de volgende eigenschappen:

Scheidende werking - Een gesloten schuimdeken scheidt de brandstof van de zuurstof.
Koelend vermogen - Water in het schuim verdampt. Hierdoor wordt hitte onttrokken aan de brand.
Damponderdrukking - Een gesloten schuimdeken voorkomt de verdere vorming van gasdampen van de brandstof. 
Verdrijvende werking - Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof hier verdreven.
Isolerend effect - De lage thermische geleiding van schuim isoleert de brandstof die nog niet ontbrand is en beschermt het tegen de hitte.
Filmvorming - Een van de belangrijkste eigenschappen van blusschuim is de vorming van een filmlaag op de brandstof. Hierdoor wordt de brandstof afgesloten van de zuurstof waardoor ontbranding onmogelijk wordt. 

Filmvorming

Filmvorming

Filmvorming ontstaat alleen bij blusschuim dat fluor bevat. Er zijn twee soorten filmvorming mogelijk. 

Aqueous film
Zorgt na expansie voor een dun laagje water op a-polaire vloeistoffen. Deze film drijft voor het schuim uit en heeft uitmuntende blussende eigenschappen en voorkomt verdere ontbranding.  

Polymeer film
Bij polaire vloeistoffen is het gebruik van Aqueous film vormend blusschuim zinloos. Omdat polaire vloeistoffen lichter zijn dan water zal het schuim zinken. Voor polaire vloeistoffen wordt een SVM gebruikt dat een polymeer film vormt. Polymeren zijn lichter dan polaire vloeistoffen en zullen hierdoor blijven drijven. De polymeer film drijft tussen het schuim en de brandstof en breekt de alcohol en de schuimdeken af. Alleen als het schuim geleidelijk wordt opgebracht zal er een stabiele polymeer film gevormd worden.

Is alle blusschuim hetzelfde?

Is alle blusschuim hetzelfde?

Schuimvormend Middel (SVM) bestaat in vele soorten en kwaliteiten. Op basis van chemische samenstelling en toepassingsgebied onderscheiden wij ruwweg 3 hoofdgroepen.

Fluorvrij SVM - FFF, FFF-AR
Synthetisch SVM
- AF, AFFF-AR, multipurpose, High-Ex
Proteïne SVM - ‘Ossenbloed’, FP, FFFP, FFFP-AR
Training-SVM en ‘Wetting Agents’ - Training schuim, wetting agent, Klasse A SVM

Hoewel de meest gevraagde schuimtypen wel door iedere SVM-fabrikant worden geproduceerd, is het niet zo dat deze dan automatisch identiek aan elkaar zijn. Meestal zijn er verschillen, bijvoorbeeld in de vorst bestendigheid, viscositeit of de keuringscertificaten.

BEKIJK ONZE PRODUCTEN
Hoe kies ik het juiste schuim?

Hoe kies ik het juiste schuim?

Het kiezen van het juiste type hangt af meerdere factoren. De gebruikte hardware speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol, maar ook regelgeving. Bovendien worden bij sommige toepassingen (klant)specifieke eisen gesteld. De aanschaf van blusschuim gaat bij ons altijd gepaard met een intensief begleidingstraject waarin we samen met u alle criteria behandelen waar u op moet letten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

NEEM CONTACT MET ONS OP