Wat is blusschuim?

Wat is blusschuim?

Wanneer gas en vloeistof worden vermengd ontstaat schuim. Hoe groot de luchtbellen in het schuim zijn, hoe dik de wand van de luchtbel is en hoe lang het schuim stand houdt is afhankelijk van de structuur en de elektrostatische eigenschappen van de moleculen.

Schuimvormend middel
Schuimvormend middel (SVM) wordt gebruikt voor de productie van blusschuim. De samenstelling van SVM bestaat uit 4 onderdelen: oplosmiddelen waardoor het schuim stabiel blijft, verschillende toevoegingen om prestaties verbeteren, oppervlakte-actieve stoffen zorgen voor de filmlaag die het blusschuim zijn blussende werking geeft, maar voor het grootste deel bestaat schuimvormend middel uit water, ongeveer 98 procent. Schuimvormend middel wordt vermengd met water in percentages tussen de 1% en 6% om blusschuim te verkrijgen.

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Door middel van een ‘schuimtussenmenger’ wordt de juiste hoeveelheid schuimvormend middel aan water toegevoegd. Dit mengsel van SVM en water lijkt nog niet op schuim. Hiervoor dient lucht te worden toegevoegd. Doorgaans wordt dit gedaan met een ‘schuimmaker’, bijvoorbeeld een ‘schuimstraalpijp’. Door de toevoeging van weinig lucht ontstaat een ‘nat’ schuim dat ook wel ‘zwaarschuim’ wordt genoemd. Hoe meer lucht er wordt toegevoegd, hoe ‘droger’ het schuim wordt. Droog schuim wordt ook wel ‘lichtschuim’ genoemd. Ongeacht het soort schuim dat geproduceerd wordt, het is in volume altijd vele malen groter dan de mix van water met SVM.

Soorten blusschuim

Soorten blusschuim

Bij het blussen van een brand wordt vaak blusschuim gebruikt. Kleinschalige branden kunnen worden geblust met een brandblusser. Het blussen van grotere branden vereist een schuimsysteem Schuimblusvoertuigen zijn bijvoorbeeld voorzien van een dergelijk systeem. Kenbri heeft diverse soorten SVM in het leverprogramma. 
 
SVM kent diverse kwaliteiten en soorten. De chemische samenstelling en toepassingsgebieden onderscheiden ruwweg drie types: 

- Synthetisch SVM (AF, AFFF-AR, multipurpose, High-Ex)
- Proteïne SVM (‘Ossenbloed’, FP, FFFP, FFFP-AR)
- Training-SVM en ‘Wetting Agents’ (Training schuim, wetting agent, Klasse A SVM)
 
Verschillende blusschuim-fabrikanten produceren deze soorten blusschuim. Dat wil echter niet zeggen dat deze verschillende merken identiek zijn aan elkaar. De verschillen zitten vaak in vorstbestendigheid, viscositeit en natuurlijk de keuringscertificaten.  

BEKIJK AANBOD
Waarom blussen met schuim?

Waarom blussen met schuim?

Brandstof, zuurstof en temperatuur zijn nodig voor ontbranding. Wanneer een van deze elementen niet aanwezig is, kan ontbranding niet plaatsvinden. Blusschuim is effectief door de volgende eigenschappen: 
 
- Scheidende werking: De schuimdeken die de brandstof scheidt van de zuurstof. 
- Koelend vermogen: Hitte wordt onttrokken aan een brand doordat water in het blusschuim verdampt.
- Damponderdrukking: De schuimdeken maken de vorming van brandbare dampen onmogelijk. 
- Verdrijvende werking: Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof verdreven.
- Isolerend effect: Omdat schuim thermisch niet geleidt wordt brandstof die nog niet ontbrand is beschermd tegen de hitte. 
- Filmvorming: Blusschuim vormt een filmlaag op de brandstof. Zuurstof kan de brandstof niet meer bereiken en ontbranding wordt onmogelijk. Filmvorming komt alleen voor bij fluorhoudende blusschuimen.

We onderscheiden twee soorten filmvorming:
 
Aqueous film
Nadat het blusschuim is gevormd ontstaat een dun laagje water op a-polaire vloeistoffen. A-polaire vloeistoffen mengen zich niet met water. De gevormde film drijft voor het schuim uit waardoor ontbranding onmogelijk wordt. 
 
Polymeer film
Bij polaire vloeistoffen is blusschuim met een aqueous filmlaag kunnen niet gebruikt worden op polaire vloeistoffen. Polaire vloeistoffen mengen niet met water. Blusschuim zal hierdoor zinken. SVM (schuimvormend middel) dat geschikt is voor polaire vloeistoffen vormen een polymeer film. Omdat polymeren lichter zijn dan polaire vloeistoffen zullen ze blijven drijven. De polymeer film tussen de brandstof en het schuim breekt zowel de schuimdeken als de alcohol af. Bij geleidelijke opbrenging ontstaat een stabiele polymeer film.

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Welk type schuim u nodig heeft hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats kijken we naar de te blussen brandstof, maar ook het type hardware dat u gebruikt speelt een belangrijke rol. Viscositeit en bijmengpercentage zijn twee onderscheidende eigenschappen van blusschuim. Het schuimsysteem in uw blusleiding of brandweervoertuig is vaak ingeregeld voor één bepaald type schuim. Daarnaast moet u kijken naar regelgeving. Er kunnen zelfs (klant)specifieke eisen aan een blusschuim gesteld worden. Bij Kenbri Fire Fighting wordt de keuze voor het juiste type blusschuim bepaald naar aanleiding van een intensief begeleidingstraject. In dit traject behandelen we samen alle criteria voor het aanschaffen van het juiste blusschuim. U bent meer dan welkom om de mogelijkheden te bespreken, neem daarom contact met ons op. 

NEEM CONTACT OP
Kenbri Foam-Lab

Kenbri Foam-Lab

Wilt u meer te weten komen over blusschuim? Dat kan! Het Kenbri FOAM-LAB organiseert kennisdagen waarin al uw vragen beantwoord worden. De kennisdagen bestaan uit het behandelen van theorie met aansluitende praktijktesten waarin deze theorie gedemonstreerd zal worden. Aanmelden kan via ons blog.

NAAR HET BLOG