Vacatures
blog-is-een-volledig-autonome-bluspomp-de-toekomst.jpg 24/05/2019

Is een volledig autonome bluspomp de toekomst?

Een volledig autonome bluspomp waar u als gebruiker geen omkijken naar heeft, kan dat? Het antwoord is: ja, dat kan. Als u zich bedenkt dat complete energiecentrales en fabrieken vanuit één controlekamer door één persoon bediend kunnen worden, dan kunnen we met de juiste software een standaard centrifugaalpomp ook autonoom maken. Een TS-4 brandweereenheid zonder pompbediende is natuurlijk interessant, maar zijn we daar in iedere situatie mee geholpen? U leest er meer over in deze blog.

 

Juiste focus bij onverwachte situaties

Wanneer een brandweervoertuig wordt ingezet, is er altijd iets bijzonders gaande. Brandweerlieden worden dagelijks geconfronteerd met onbekende en misschien zelfs ongecontroleerde situaties. Is het verstandig om een brandweerman een brandend pand in te sturen met een tablet, inclusief warmtebeeldcamera, portofoon, zaklamp en ademlucht? En dat die naast verkenning, brandbestrijding en redding zich ook moet concentreren op de bediening van een voertuig? Dat klinkt niet als de meest ideale situatie, toch?


En is een autonome bluspomp ook wenselijk bij afstanden van meer dan 200 meter? Uiteraard is het technisch haalbaar, maar ook in een parkeergarage? Of vanuit een modern geïsoleerd appartementencomplex? Met een gigantisch sterke kooi van Faraday? Wat doet u als het systeem faalt? Druk vasthouden of juist niet? Dat kan behoorlijk onhandig uitpakken voor de ploeg binnen in het pand.

 

Specialistische kennis en training

Op het moment dat een situatie afwijkt, vraagt de overstap naar noodbediening om specialistische kennis. Waar brandweerlieden bij een standaard aangedreven pomp te maken hebben met kranen en afsluiters, moeten zij nu op een dieper niveau met software aan de slag. 

 

Dat vraagt nieuwe vaardigheden van uw brandweerlieden. Van de gemiddelde brandweerman wordt al aardig wat verwacht. Naast alle kennis rondom brandbestrijding, HV, IBGS en EHBO moet deze dan ook extra kennis opdoen rondom softwaresystemen. Binnen de industrie zijn getrainde operators 40 uur per week bezig met alleen al het bedienen van de machines. Dus wat vraagt dit aan extra kennis van een brandweerman?

 

blog-is-een-volledig-autonome-bluspomp-de-toekomst_2.jpg
 

Advies Kenbri Fire Fighting

Bij brandbestrijding staat veiligheid altijd voorop. Daarom moet een blusvoertuig simpelweg functioneren op het moment dat het er toe doet. En daaronder verstaan we naast goede rijeigenschappen, een hoop verlichting en bepakking een goed werkende
bluspomp, die ten alle tijden (het juiste) blusmiddel levert. Of het nu gaat om schuim, water, CAFS of iets anders.

 

Wat is dan het advies van Kenbri voor de bediening van een pomp? Het liefst zo eenvoudig mogelijk. Primaire zaken via drukknoppen of handafsluiters. Secundaire zaken eventueel via een display. Kenbri beschikt over een breed scala aan displays en bedienelementen, geheel vrij programmeerbaar.

 

Mogelijkheden van software gestuurde bluspompen

De vraag is hoe ver u hiermee wilt gaan? Kenbri stemt dit altijd af in nauw overleg met de klant. Zo is het automatisch regelen van de druk en flow goed te doen. Zeker wanneer de druk van de pomp op bijvoorbeeld 8 bar gehouden moet worden, ongeacht de afname. Systemen die met één drukknop een beperkt aantal handelingen uitvoeren, zijn ook prima uitvoerbaar. Of systemen waarbij in het veld belangrijke parameters gemonitord kunnen worden. Denk dan aan het niveau van de watertank en pompdruk. Mocht u dan toch zonder pompbediende werken, dan bent u in ieder geval binnen op de hoogte van druk en watervoorraad. 


Ook zijn er ‘slimme trucjes’ mogelijk die het werk van een brandweerman makkelijker maken. Denk aan een drukknop onder de haspel waarmee de watertank opent, de PTO wordt ingeschakeld en opgetoerd naar 40 bar HD en waarbij vervolgens de haspel wordt geopend.


Maar een ploeg een brandend pand insturen met een volledig autonome pomp zonder pompbediende? Dat lijkt nu nog niet de meest veilige situatie. Wilt u vrijblijvend advies over bluspompen of meer weten over onze displays en systemen? Of bent u benieuwd naar een oplossing op maat? Neem dan contact met ons op.

GA TERUG

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw kennis!

 

Kenbri organiseert regelmatig seminars. Deelnemen aan een van onze seminars kan door onderstaand formulier in te vullen: