blussystemen_op_maat.jpg 21/08/2017

Blussystemen op maat

Voor de industrie kennen we verschillende blussystemen voor verschillende toepassingen. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van deluge systemen, die soms water leveren (voor koeling) en soms schuim (voor blussing). Binnen de industrie worden schuimblussystemen vrijwel altijd op maat ontworpen. Van welke blussystemen er gebruik wordt gemaakt is afhankelijk van het brandscenario en de precieze aanwezige risico’s. In deze blog gaan we dieper in op deluge blussystemen.

 

Verschillende blussystemen

Blusinstallaties zijn te onderscheiden tussen natte- en droge blussystemen. Droge systemen worden vaak aangeduid met de term ‘deluge’. Natte systemen worden geactiveerd per nozzle naar aanleiding van de temperatuurverloop van de brandende ruimte. Bij deluge blussystemen komen alle sprinklers c.q. nozzles tegelijk in werking. Op deze manier wordt het afgedekte gebied in zijn geheel besproeid. Vandaar ook de naam deluge dat ‘zondvloed’ betekent. Het deluge blussysteem zorgt er met het besproeien van het gehele gebied voor dat het overslaan of uitbreiden van een brand wordt voorkomen of wordt geblust.

 

Deluge blussytemen

Een deluge blussysteem is per definitie een droog leiding systeem en bestaat uit een droog leidingnetwerk met open sprinklerkoppen en al dan niet schuimbijmenging. Niet voor niets worden deluge systemen primair ingezet in buitensituaties waar bevriezing van leidingen een risico vormt en natte leidingen zeer onderhoudsgevoelig zijn. Afhankelijk van het brandscenario wordt een deluge systeem gebruikt om te koelen of te blussen. Als vast opgestelde brandinstallatie heeft een deluge systeem het doel een brand zo snel mogelijk te blussen of een object te beschermen tegen aanstraling van een dichtbij plaatsvindende brand en zo te voorkomen dat de brand uitbreidt en/of overslaat.

 

Begeleiding en advies bij deluge blussystemen

Bij het kiezen van een blussysteem op maat is kennis van zaken essentieel. Binnen de norm gebonden regelgeving zijn vaak meerdere opties mogelijk. Deluge blussystemen worden meestal ontworpen op een continue stabiel bedrijfsdruk, welke onafhankelijk dient te zijn van de ingangsdruk van het systeem. Kenbri kan u vertellen welke optie in uw specifieke situatie het meest effectief is. Niet uitsluitend qua blusprestaties, maar ook in prijs en kosten van onderhoud. Heeft u vragen over deluge systemen of andere blussystemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

GA TERUG

Gerelateerde artikelen

Kenbri organiseert regelmatig seminars. Onder andere over hydrodynamica. Deelnemen aan een van onze seminars kan door onderstaand formulier in te vullen: