Corrosie_in_uw_blusleiding.png 28/07/2017

Corrosie in uw blusleiding

Stilstaand water in blusleidingen in combinatie met verontreinigingen en micro-organismen zorgen voor ideale omstandigheden waarin corrosie op kan treden. Corrosie veroorzaakt lekkages en verstoppingen met waterschade en uitval van systemen als gevolg. Ingrijpende renovatiewerkzaamheden en vervroegde afschrijving van delen of de gehele installatie zijn onoverkomelijk.

 

Microbiële corrosie

Microbiële corrosie (afgekort MIC) is een proces waarbij bacteriën stoffen afscheiden die corrosie veroorzaken. Daarnaast versterken deze stoffen de groei van de bacteriën waardoor het proces steeds moeilijker te bestrijden is. Stilstaand water, verontreiniging en een constante temperatuur, zoals in een blusleiding voorkomen, zijn ideale omstandigheden waarin microbiologische corrosie optreedt.

 

corrosie.png

 

Corrosie in blusinstallaties kan leiden tot grote schades. Geperforeerde afsluiters, lekkages in damwanden en tanks en verstopte leidingen door aangroeiende corrosie afzettingen. Omdat de corrosie begint aan de binnenzijde van de leiding worden de schades vaak pas zichtbaar wanneer het al te laat is.

 

Sulfaatreducerende bacteriën

Sulfaatreducerende bacteriën zijn waarschijnlijk de meest destructieve groep bacteriën die MIC veroorzaken. Deze anaerobe bacteriën hebben geen zuurstof nodig. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie van waterstofsulfide (H2S). Hierbij komt de geur van rotte eieren vrij. H2S leidt tot ijzersulfide vorming en veroorzaakt zwarte vlekken op diverse materialen. Dit leidt uiteindelijk tot uitgebreide corrosie.

 

Sulfaat_Reducerende_Bacterien.pngSchermafbeelding_2017-07-28_om_11.04.29.png

 

Het opsporen van corrosie

Hoe weet u of uw blusleiding wordt aangetast door corrosie? Het opsporen van corrosie kan op diverse manieren. Een voorbeeld hiervan is het controleren van uw blusleiding door middel van een camera inspectie. Met een endoscoop, een camera aan een lange buis, wordt de leiding vanbinnen volledig geïnspecteerd. Corrosie wordt gelokaliseerd en in kaart gebracht. Daarnaast worden watermonsters van uw systeem genomen en in het laboratorium getest op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Het volledige inspectierapport stelt u in staat het systeem waar nodig te vervangen en maatregelen te treffen om verdere corrosie te voorkomen.

 

Hoe kunt u corrosie het beste voorkomen?

U kunt uw systeem periodiek spoelen en reinigen met bestrijdingsmiddelen. Het nadeel is dat dit regelmatig uitgevoerd moet worden. De middelen die bacteriën bestrijden zijn vaak agressief en schadelijk voor het milieu waardoor de nodige maatregelen getroffen moeten worden om blootstelling aan de omgeving te voorkomen. Deze oplossing is erg kostbaar en weegt niet altijd op tegen de kosten van de totale vervanging van het systeem na een aantal jaar.

 

Preventie_van_corrosie.png

 

Corrosion Protector

Een milieuvriendelijke en kostenbesparende oplossing is het behandelen van het systeem met Corrosion Protector. Door het systeem te spoelen met Corrosion Protector ontstaat een corrosiewerende filmlaag aan de binnenzijde van het complete blussysteem. Bacteriën zullen zich niet meer hechten aan het materiaal waardoor dit niet meer wordt aangetast. Meer over de behandeling van uw blusleiding of blussysteem met Corrosion Protector leest u hier. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op.

GA TERUG

Gerelateerde artikelen

Contact