Vacatures
AdobeStock_66440614.png

BLUSGAS

ONDERHOUDEN, KEUREN EN CERTIFICEREN VAN BLUSGASINSTALLATIES
EN BIJ- EN HERVULLEN VAN BLUSGASCILINDERS

IS JOUW BLUSGASINSTALLATIE AAN EEN KEURING TOE?

In de scheepvaart, offshore en (petro)chemie wordt regelmatig gebruik gemaakt van blusgasinstallaties. Deze brandbeveiligingsinstallaties worden ingezet wanneer blussen met schuim of water geen optie is omdat dit teveel nevenschade veroorzaakt. Voor gasblussystemen gelden, net als bij andere brandblussystemen, strenge veiligheidsvoorschriften. Benieuwd of  jouw blusgasinstallatie voldoet aan deze voorschriften? Check het met onze keuring!


Bij Kenbri Fire Fighting kun je terecht voor advies, het bijvullen van blusgas en onderhoud en inspectie van deze gasblussystemen. Zo weet je waar je aan moet voldoen en of je goed bent voorbereid op een eventuele calamiteit.

 

Vragen? Neem contact op

WANNEER BLUSSEN MET BLUSGAS?

Blusgas wordt gebruikt wanneer er in een ruimte niet met water of schuim kan worden geblust van wege de nevenschade die hierdoor ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan waterschade in machinekamers op schepen en boorplatformen of schade aan elektrische apparatuur in computerruimtes. Wanneer je bij een brand een ruimte vult met blusgas, zorgt dit ervoor dat de brand gedoofd wordt. Met deze manier van blussen wordt de nevenschade zoveel mogelijk beperkt.

 

SOORTEN BLUSGASSEN

Blusgassen zijn er in verschillende soorten met ieder zo hun eigen blussende werking. Enerzijds zijn er de zuurstofverdringende blusgassen die ervoor zorgen dat het vuur verstikt. Anderzijds de blusgassen die als negatieve katalysator optreden. Deze onttrekken energie van de brandhaard waardoor het verbrandingsproces onderbroken wordt. Hierdoor houdt de brand geen stand.

 

WAAROM MOET EEN GASBLUSSYSTEEM GEKEURD WORDEN?

Net als alle andere brandbeveiligingsinstallaties moet ook een blusgasinstallatie gekeurd worden. Deze keuring is verplicht en moet jaarlijks worden uitgevoerd. Bovendien wil je er natuurlijk zeker van zijn, dat je gasblussysteem naar behoren functioneert. Zo blijft in het geval van een calamiteit de schade beperkt en bespaar je een heleboel ellende.

 

WAT WORDT ER GEKEURD?

Bij de keuring van een blusgasinstallatie wordt er allereerst gekeken naar het systeem zelf. Voldoet deze nog aan alle eisen? Of zijn er onderdelen aan vervanging toe? Daarnaast is een jaarlijkse keuring van blusgasinstallaties in Nederland volgens de wet verplicht. Blusgascilinders moeten na 10 jaar én na gebruik een druktest ondergaan. Voor een druktest moeten de gascilinders eerst worden geleegd en na de test weer met blusgas worden gevuld.

 

ONDERHOUD EN BLUSGAS BIJVULLEN

Naast het keuren en certificeren van blusgasinstallaties en blusgascilinders krijg je ook te maken met het nodige onderhoud. Bijvoorbeeld wanneer tijdens de keuring blijkt dat specifieke onderdelen niet (meer) voldoen. Maar ook kan er tussentijds preventief onderhoud worden uitgevoerd. Onderhoud en inspectie zijn altijd gericht op veiligheid en een zo lang mogelijke levensduur van je gasblussysteem. 

 

Blusgascilinders moet worden getest en hervuld wanneer ze gebruikt zijn, of wanneer het blusgas ouder is dan 10 jaar. Kenbri Fire Fighting is gespecialiseerd in het bij- en hervullen van blusgas. Voor het vullen van onder andere de volgende blusgassen kun je bij ons terecht: Novec1230, FM200, FE36 en CO2

 

Vragen? Neem contact op

logo-kenbri-whitepaper.png

 

TotalCare whitepaper

 

Vul hier je gegevens in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox.