Firemen Dakar Team

08/01/2018
oshkosh airport products

Kenbri is samen met Oshkosh Airport Products trotse sponsor van het Firemen Dakarteam. In het kader van het goede doel, Brandweer zonder grenzen, is dit team van brandweerlieden in Zuid-Amerika voor de zware Dakar Rally. Zaterdag 6 januari 2018 gaat de Dakar van start.

 

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Dakar 2018.

 

 

 


 

 

15 januari

 

De etappe van vandaag is afgelast. Er wordt daarom direct doorgereden naar Salta. Via de bergen en slechte wegen bereiken ze de grens met Argentinië. Uitbundig afscheid aan de Boliviaanse kant en een eveneens uitbundige verwelkoming aan Argentijnse kant. De rally truck rijdt vooruit. De 5 cilinder reparatie is een goede keus gebleken.

 

 

 

 


 

 

14 januari

 

Uiteindelijk slaagt het team er in om de rallytruck weer aan de praat te krijgen. Welliswaar met een cilinder minder, maar toch! Het team kan nu op een 'normale' manier achter de Dakar aan. De volgende stop is Tupiza. Het team zal daar om 23:30 arriveren.

 

Na 14 uur slepen komt het team aan bij de grensovergang tussen Peru en Bolivia. In het donker en vergezeld door drie trucks van de organisatie bereiken ze uiteindelijk het bivak in La Paz. Na de nodige slaap kunnen ze beginnen aan de reparatie van de rallytruck. Tussendoor werd even tijd gemaakt om een redset over te dragen aan de bomberos Antofagasta in La Paz. De truck mag het dan wel niet doen. Maar het goede doel hoeft daar natuurlijk niet onder te lijden.

 

 

 


 

 

13 januari

 

De servicetruck is inmiddels losgekomen uit de greppel en op eigen kracht naar de rallytruck gereden. Van daar proberen beide trucks de bewoonde wereld te bereiken om te zien of het mogelijk is de rallytruck weer zelfstandig te laten rijden.

 

De rally truck wordt sleepklaar gemaakt. De Bomeros uit La Paz zal de truck naar de servicetruck slepen. 

 

 

 


 

 

12 januari

 

Onderweg naar de truck wordt het serviceteam verrast door een sneeuwstorm. Ze stranden in 'the middle of nowhere' op 4700 meter hoogte. Tot overmaat van ramp rijdt de servicetruck een greppel in. Op dit moment staan beide trucks van het Firemen Dakarteam vast. D.m.v. een lift van drie kwartier achter op een brommer bereikt Philip het raceteam. En wat blijkt, de plaatselijke brandweer is verleent assistentie. De racetruck wordt teruggesleept naar de servicetruck en daar wordt geprobeerd beide voertuigen weer op de rit te helpen.

 

 

 


 

 

11 januari

 

Het race team belt met het serviceteam dat ze met panne staan. Zo'n 60 km in de special in het plaatsje Tincopalca. Het serviceteam maakt zich klaar om richting de truck te gaan. Door de organisatie wordt ze afgeraden via de track te gaan. Het alternatief is 4 uur omrijden.

 

De etappe van vandaag gaat van vandaag van Arequipa naar La Paz. We laten Peru achter ons en steken de grens over naar Bolivia. Dit is wat de organisatie er over zegt:

"The Dakar leaves Peru and the desert to take on the mountains. The route become faster, barely leaving enough time for a peek at the many lakes along the way. The second timed section will start on the shores of Lake Titicaca. The Bolivian Altiplano requires competitors and crews to adjust to racing at an altitude of 2,500 metres. The day off in the capital will help them acclimatise."

 

De starttijd van het Firemen Dakarteam is 16:40 uur.


Details:
445 km verbindingsroute
313 km special 
758 km totaal

 

 

 


 

 

10 januari

 

Het Firemen Dakarteam heeft de 5e etappe succesvol uitgereden! Rond 22:30 uur gefinisht als 19e! Topprestatie! Dat hulpverlening bij de mannen in het bloedzit, laten ze zien wanneer ze Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport tegenkomen die op zijn zij is beland. En wie helpt je uit de brand bij een gekantelde truck? Juist: het Firemen Dakarteam! Helden zijn het!

 

Het team is inmiddels goed onderweg in de vijfde etappe. Dit is wat ze vandaag te wachten staat!

 

Etappe 4 zit er op. Het Firemen Dakarteam is gefinisht! Voor de mannen ook wel eens fijn om in het bivak te kunnen slapen. Ook de truck kan wel wat onderhoud gebruiken zodat het team vandaag goed voorbereid aan etappe 5 kan beginnen. Het team start om 14:06 uur.

 

De etappe van vandaag:

 
Het traject


San Juan de Marcona naar Arequipa

Details:
665 km verbindingsroute
267 km special 
932 km totaal

 

Wat was er nu precies aan de hand in de duinen van San Juan de Marcona?

 

 

 


 

 

9 januari

 

Zoals het er naar uitziet komt het team rond 16:00 uur Nederlandse tijd het bivak binnen.  De starttijd voor etappe 4 is 17:41 uur!

 

De etappe van vandaag:

 
Het traject


San Juan de Marcona naar San Juan de Marcona

Details:
114 km verbindingsroute
330 km special 
444 km totaal

 

 

 


 

 

8 januari

 

Wederom de nacht doorgebracht onder de Peruaanse sterren. In goed gezelschap, dat wel. Samen  met Rainbow Truck team, Het Riwald Dakar Team, het Top Events Rally team en de broetjes Coronel. Het uitzicht kan slechter.

 

Net op tijd binnen voor de 3e etappe! Als je dan nog service aan de truck moet uitvoeren, dan moet dat snel, heel snel!

 

Het blijft de vraag of de mannen op tijd binnen zijn. Ze moeten voor 18:00 aan de start verschijnen. De route van vandaag.

 

Het traject


Pisco naar San Juan de Marcona

Details:
207 km verbindingsroute
295 km special 
502 km totaal

 

 

Wat een spanning! Het Firemen Dakarteam heeft vannacht in de duinen geslapen. Ze hebben samen met andere teams een enorme tijd vast gezeten in een duinpan, waarna het te donker werd om door te rijden. Of alles oké is met de truck weten we nog niet. Zodra we meer weten lees je het hier!

 

 

 


 

 

7 januari

 

De kop  is er af, het Firemen Dakarteam is onderweg.

Gisteren was een lange verbindingsroute met een kleine, maar venijnige, special. Gestart als 23ste en als 18 gefinisht! Geweldig gereden en geweldig genavigeerd.

Vandaag het omgekeerde: een heel kleine verbindingsroute, maar een lange en pittige special.

 
De bijrijders staan vandaag in de spotlight

 

Zo omschrijft de Dakar organisatie het:

"The Pisco loop stage is 90% off-piste. This exercise in navigation offers the car drivers the privilege of setting off before everyone else... and that means no bike tracks to follow. The risk of bogging is reduced by the relatively cool morning temperatures, but the canyons of the first 40 kilometres of special stage will not make for an easy ride, nor will the series of dunes..."

 

Details:
11 km verbindingsroute
267 km special 
278 km totaal
 

 

 


 

 

6 januari

 

Het is zo ver! Volgens de laatste berichten starten we nog steeds om 11.57 uur lokale tijd. De route van vandaag.

 

Het traject


Lima naar Pisco

Details:
241 km verbindingsroute
31 km special (100%(!) zand)
272 km totaal

 

 

 

 


 

 

5 januari

 

De spreekwoordelijke puntjes op de i. Morgen gaan we vol gas!

 

 

Testrondje in het Peruaanse zand. Morgen is de start van de Dakar 2018! Met dank aan Philip Harmsen voor de beelden!

 

 


 

 

4 januari

 

Inmiddels is het Firemen Dakar Team aangekomen in Dakar Village in Lima. Hier worden de laatste voorbereidingen getroffen en maakt het team zich op voor de start van de Dakar Rally zaterdag a.s. Het raceteam bestaat uit Richard de Groot, Jan Hulsebosch en Gerard Beelen. Zij worden ondersteunt door Raph van Elshout, Philip Harmsen en Frans Bakx. Meer over het team lees je op de website van het Firemen Dakar team.

Hieronder een overzicht van de etappes:

 

Etappe

Datum

Van

Naar

Land

Lengte


1

6 januari

Lima

Pisco

Peru

272

2

7 januari

Pisco

Pisco

Peru

278

3

8 januari

Pisco

San Juan de Marcona

Peru

502

4

9 januari

San Juan de Marcona

San Juan de Marcona

Peru

444

5

10 januari

San Juan de Marcona

Arequipa

Peru

932

6

11 januari

Arequipa

La Paz

Bolivia

758

 

12 januari

La Paz

Rustdag

Bolivia

 

7

13 januari

La Paz

Uyuni

Bolivia

669

8

14 januari

Uyuni

Tupiza

Bolivia

558

9

15 januari

Tupiza

Salta

Argentinië

754

10

16 januari

Salta

Belen

Argentinië

795

11

17 januari

Belen

Fiambalá / Chilecito

Argentinië

746

12

18 januari

Fiambalá / Chilecito

San Juan

Argentinië

791

13

19 januari

San Juan

Cordoba

Argentinië

669

14

20 januari

Cordoba

Cordoba

Argentinië

284

 

 

 

 


 

 

Brandweer zonder Grenzen

We vinden het belangrijk om ook de minder bedeelde korpsen in andere landen te kunnen voorzien van materiaal. Met onze internationale bekendheid willen wij de stichting onder de aandacht brengen bij het grote publiek zodat we samen kunnen zorgen dat brandweerkorpsen over de hele wereld worden voorzien van deugdelijk materiaal. “Samen sterk”, is een veel gehoorde uitdrukking. Om dit te realiseren hebben wij een samenwerking opgezet met de stichting Brandweer zonder Grenzen (BzG). 

 

Lees meer over de stichting

GA TERUG