Wat is blusschuim?

Wat is blusschuim?

Een mengsel van gas en vloeistof resulteert in schuim. De eigenschappen van een schuim, zoals de dikte, de grootte van de luchtbellen en de levensduur wordt bepaald door de structuur en de elektrostatische eigenschappen van de moleculen.

Schuimvormend middel
Blusschuim wordt gemaakt met schuimvormend middel (SVM). De samenstelling van schuimvormend middel bestaat uit: oplosmiddelen voor stabiliteit, diverse toevoegingen welke de prestaties verbeteren, oppervlakte-actieve stoffen voor de vorming van de filmlaag en voor het grootste deel bestaat schuimvormend middel uit water. Het percentage SVM dat nodig is voor blusschuim ligt tussen de 1% en 6%.

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Om de juiste hoeveelheid SVM (schuimvormend middel) aan water toe te voegen wordt een ‘schuimtussenmenger’ gebruikt. Een mengsel van schuimvormend middel met water is nog geen schuim. Hiervoor dient ook nog een hoeveelheid lucht toegevoegd te worden. Hiervoor wordt een ‘schuimmaker’ gebruikt, bijvoorbeeld een ‘schuimstraalpijp’. Wanneer er weinig lucht wordt toegevoegd ontstaat er een ‘nat’ schuim. Dit wordt ook wel ‘zwaarschuim’ genoemd. Hoe meer lucht aan het mengsel wordt toegevoegd, hoe ‘droger’ het schuim wordt. Droog schuim wordt ook wel ‘lichtschuim’ genoemd. Het eindproduct, het blusschuim, is altijd veel groter in volume dan het mengsel van SVM en water.  

Soorten blusschuim

Soorten blusschuim

Zoals de naam al zegt wordt blusschuim gebruikt om branden te blussen. Met een brandblusser kunnen kleinere branden geblust worden. Wanneer een brand te groot is zal schuim moeten worden opgebracht door bijvoorbeeld een schuimblusvoertuig. Wij hebben verschillende soorten schuimvormend middel in het assortiment. 
 
SVM kent vele kwaliteiten en soorten. N.a.v. de chemische samenstelling en toepassingsgebied onderscheiden we drie soorten: 

- Synthetisch SVM (AF, AFFF-AR, multipurpose, High-Ex)
- Proteïne SVM (‘Ossenbloed’, FP, FFFP, FFFP-AR)
- Training-SVM en ‘Wetting Agents’ (Training schuim, wetting agent, Klasse A SVM)
 
Alle blusschuim-fabrikanten produceren deze soorten SVM. In samenstelling verschillen alle merken significant van elkaar. De verschillen zitten vaak in vorstbestendigheid, viscositeit en natuurlijk de keuringscertificaten.  

BEKIJK ONS AANBOD
Waarom blussen met schuim?

Waarom blussen met schuim?

De combinatie van brandstof, zuurstof en de hoge temperatuur zijn nodig voor een brand. Wordt een van deze elementen verwijderd, dan zal de brand doven. Blusschuim is een effectief blusmiddel vanwege de volgende eigenschappen: 
 
- Scheidende werking: Het blusschuim veroorzaakt een schuimdeken die ervoor zorgt dat brandstoffen gescheiden worden van de zuurstof. 
- Koelend vermogen: Door de verdamping van het water in het schuim wordt hitte onttrokken aan de brand.
- Damponderdrukking: Een gesloten schuimdeken sluit gasdampen af waardoor ontbranding niet meer mogelijk is. 
- Verdrijvende werking: Schuim hoopt zich op in kleine ruimtes waardoor zuurstof hier wordt verdreven.
- Isolerend effect: De lage thermische geleiding beschermd brandstof die nog niet ontbrand is tegen de hitte. 
- Filmvorming: De filmlaag die veroorzaakt wordt door blusschuim op de brandstof is een van de belangrijkste eigenschappen. Het sluit de brandstof af van zuurstof, en ontbranding wordt onmogelijk. Filmvorming ontstaat alleen bij fluorhoudende blusschuimen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten filmvorming:
 
Aqueous film
Na expansie van het blusschuim ontstaat een dun laagje water op a-polaire vloeistoffen. A-polaire vloeistoffen mengen zich niet met water. De film drijft voor het schuim uit voorkomt verdere ontbranding. 
 
Polymeer film
Bij polaire vloeistoffen is blusschuim met een aqueous filmlaag zinloos. Polaire vloeistoffen drijven op het water. Hierdoor zal het schuim zinken. Omdat polaire vloeistoffen eenvoudig op te lossen zijn in water, wordt hier een SVM (schuimvormend middel) gebruikt die een polymeer film vormt. Polymeren zijn lichter dan polaire vloeistoffen. Hierdoor zal het polymeer blijven drijven. De polymeer film drijft tussen de brandstof en het schuim in en breekt zowel de schuimdeken als de alcohol af. Als dit schuim geleidelijk wordt opgebracht ontstaat een stabiele polymeer film.

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Hoe kies ik het juiste type blusschuim?

Welk type schuimvormend middel u nodig heeft is afhankelijk van diverse factoren. Naast de de te blussen brandstof, wat de belangrijkste factor is, is het type hardware dat u gebruikt ook erg belangrijk. Blusschuimen hebben verschillende viscositeit en bijmengpercentage. Schuimsystemen in uw blusleiding of brandweervoertuig zijn vaak maar geschikt voor één bepaald type schuim. Ook is regelgeving een bepalende factor. Soms worden er (klant)specifieke eisen aan een blusschuim gesteld. De keuze voor het juiste type blusschuim wordt bepaald naar aanleiding van een intensief begeleidingstraject. In dit traject behandelen we samen alle criteria voor het aanschaffen van het juiste blusschuim. U bent meer dan welkom om de mogelijkheden te bespreken, neem daarom contact met ons op. 

NEEM CONTACT OP
Kenbri Foam-Lab

Kenbri Foam-Lab

Alles wat u wilt weten over blusschuim! Vraag het ons! Het Kenbri FOAM-LAB organiseert kennisdagen waarin we antwoord geven op al uw vragen over blusschuim. De kennisdagen bestaan uit het behandelen van theorie met aansluitende praktijktesten waarin deze theorie gedemonstreerd zal worden. Aanmelden kan via via ons blog.

NAAR HET BLOG