Vacatures
blog-trainen-in-een-nieuwe-dimensie.jpg 26/03/2019

Trainen in een nieuwe dimensie; alle voordelen van Virtual Reality

Studies tonen aan dat bij trainingen met traditionele media (bijv. PowerPoint) slechts 30% van de informatie wordt opgenomen. Bij een VR-training wordt dit percentage verhoogd naar 80%. Erg interessant dus om deze technologie ook in te zetten voor trainingen bij de brandweer. De mogelijkheden lijken grenzeloos. Lees in dit artikel meer over VR en wat deze technologie kan betekenen voor het milieu, veiligheid en het werven van personeel bij de brandweer. 

 

FLAIM trainer

De huidige VR-technieken zijn al zo ver dat we VR kunnen inzetten voor allerlei brandscenario’s. Denk hierbij aan flashover, gaskoelingstechnieken en 3D-blussing. Een voorbeeld van een VR-trainingsprogramma is FLAIM Trainer. Deze tool wordt al nationaal internationaal al door meerdere brandweeropleiders gebruikt. Zo wordt FLAIM Trainer in Nederland al gebruikt bij de Koninklijke Luchtmacht. In België bij de Marine en in Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten bij opleiders van civiele- en bedrijfsbrandweer.
 

VR in combinatie met oefenkaarten

Het voordeel van FLAIM Trainer is dat deze aansluit bij het Nederlandse systeem van Oefenkaarten. Zo kan FLAIM Trainer bijvoorbeeld worden gebruikt voor de volgende oefeningen:

 

●      Veiligbewust optreden bij en bestrijden van brand (oefenkaartserie 100).

●      Gevaar van flashover en backdraft signaleren en voorkomen (oefenkaart 101C).

●      Straalpijp voeren (oefenkaart 103B).
 

VR versus huidige trainingsmethoden

Met VR kunnen deelnemers in de meest uitdagende omgeving worden geplaatst waar ze geconfronteerd worden met uiteenlopende scenario’s. Door het dragen van een helm, beschermende kleding en handschoenen wordt de realiteit nog meer benaderd. In combinatie met een hittevest, een brandweerslang die de reactiekracht van de straalpijp nabootst en het dragen van ademlucht is de simulatie haast niet van echt te onderscheiden.

 

Trainen met VR zal natuurlijk nooit een training met echt vuur vervangen, maar het biedt brandweerlieden wel de mogelijkheid om op een veilige manier meer zelfvertrouwen op te bouwen. Zodat ze zo goed mogelijk zijn voorbereid wanneer het er echt op aankomt. Hiermee is Virtual Reality een uitstekende aanvulling op de huidige lesmaterialen.
 

Voordelen van VR-technologie

VR is dus een realistisch alternatief en heeft een hoop voordelen ten opzichte van huidige trainingstechnieken. Naast het feit dat VR dus positief effect heeft op de kennisretentie is VR bovendien:

 

●      Veilig

●      Milieuvriendelijk

●      Gebruiksvriendelijk

●      ARBO verantwoord

●      Makkelijk te analyseren en meetbaar

●      Ideaal voor werving personeel

●      Kostenbesparend

 

Lees snel verder voor meer uitleg over deze belangrijke voordelen.

 

Veilig

Misschien wel het belangrijkste voordeel van VR is dat (potentiële) brandweerlieden realistische scenario’s kunnen oefenen en vaardigheden op een veilige manier kunnen opbouwen. Met behulp van VR kunnen ze meerdere keren hetzelfde vuur te lijf gaan en leren hoe het vuur reageert op verschillende acties. Allemaal in een veilige, risicovrije omgeving.
 

Milieuvriendelijk

De brandweer heeft een wettelijke en morele plicht om het milieu te beschermen. VR-trainingen verminderen de milieu-impact van een brandweertraining. Het systeem simuleert het gebruik van water en blusmiddelen. Hierdoor wordt er dus geen drinkwater verbruikt en is het niet meer nodig om bluswater af te voeren. Ook is er geen sprake van luchtvervuiling.

 

Gebruiksvriendelijk

Trainingskits voor virtual reality zijn enorm gebruiksvriendelijk. Het enige dat u nodig heeft is een open ruimte. Koppel de VR -set aan een projector of monitor en binnen 15 minuten heeft u een volledig uitgeruste trainingsacademie. Gespecialiseerd personeel is niet nodig om de apparatuur te bedienen. De apparatuur is volledig flexibel en kan eenvoudig worden getransporteerd. Dit betekent dat het door verschillende mensen, op verschillende locaties voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

 

ARBO-verantwoord

Ook zijn er veel voordelen vanuit een ARBO-standpunt. VR-training vindt plaats in een volledig gecontroleerde omgeving zonder blootstelling aan brandbare producten, fysieke krachten en giftige rookgassen. Scenario’s zoals een BLEVE, die in het verleden onmogelijk live getraind konden worden, behoren daarmee nu ook tot de mogelijkheden.

 

Makkelijke te analyseren en meetbaar

Terwijl de deelnemer door het scenario beweegt, wordt een breed scala aan meetwaarden opgeslagen. Denk hierbij aan lichaamstemperatuur, de hoeveelheid water of ademlucht die gebruikt wordt en de hartslag. Opleiders en supervisors kunnen zo de voortgang en acties realtime volgen. Ook is het scenario op ieder moment te stoppen om de deelnemer feedback te geven. Een oefening wordt hierdoor meetbaar en kan zo vaak als nodig herhaald worden om prestaties of resultaten te verbeteren.

 

Ideaal voor werving van personeel

Ook voor het wervings- en selectieproces van nieuwe brandweerlieden kan VR van grote toegevoegde waarde zijn. Ideaal om de reacties van potentiële kandidaten in verschillende scenario’s te testen en te observeren. Het stelt deelnemers in staat om te ervaren wat het is om taken van de Brandweer uit te voeren. Zowel fysiek als mentaal. Voor sommigen zal het een positieve ervaring zijn, anderen kunnen besluiten dat brandbestrijding niks voor hen is. VR betekent ook dat brandweermensen het hele jaar door in relevante en interessante scenario’s kunnen trainen. Zeker voor de vrijwillige Brandweer biedt dit een enorme uitbreiding van het trainingsaanbod.

 

Kostenbesparend 

Een virtuele trainingskit brengt de training naar de brandweerlieden, niet andersom. Geen reistijd richting een trainingslocatie. De training kan op ieder moment plaatsvinden. Bijvoorbeeld ’s avonds, tijdens reguliere oefenavonden of in het weekend. Ook bent u nooit afhankelijk van het weer.

 

Vrijblijvend een demo?

Met al deze voordelen is de vraag niet of u virtueel gaat trainen, maar wanneer? Lees ook dit artikel met IFV-directeur Ijle Stelstra ‘Virtual Reality opent nieuwe dimensie voor veiligheidsdomein.’ Heeft u interesse in trainen met VR? Neem dan vrijblijvend contact op voor een demo of bekijk de mogelijkheden van virtueel trainen online.

 

GA TERUG

Meer weten over trainen in VR?

/application/files/6915/4894/4711/virtueel.jpg Lees verder

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw kennis van brandbestrijding!

 

Kenbri organiseert regelmatig seminars. Deelnemen aan een van onze seminars kan door onderstaand formulier in te vullen: