Vacatures
Vopak Optimus bluscontainer_Joost_1200x700.jpg 24/06/2020

Enorm kleppenstation voor Vopak Optimus project

In opdracht van Vopak werkt Kenbri momenteel aan een enorm kleppenstation voor het Vopak Optimus project. Een volledig op maat gemaakte bluscontainer met daar boven op 2 tanktainers met 48.000 liter blusschuim. Projectleider Joost van Hagen vertelt meer over dit uitdagende project. 

 

Van engineering tot installatie

In december is Kenbri begonnen met het ontwerp van het op maat gemaakte kleppenstation, ook wel bluscontainer genoemd. De container zelf heeft een oppervlakte van 4 bij 12 meter en is 4 meter hoog. Deze afmetingen zijn nodig om alle equipment ten behoeve van bijmenging, blussyteemafsluiters en afsluiterschakelingen te beschermen tegen weersinvloeden en hittestraling. Om de 48.000 liter blusschuim te huizen, komen hierbovenop twee tanktainers van 2,5 meter hoog.

 

Het kleppenstation kan hiermee over een brede flow range nauwkeurig de juiste hoeveelheid blusschuim opbrengen, afhankelijk van waar een brand optreedt. Deze brede flow range is nodig vanwege de verschillende blussystemen die het kleppenstation aanstuurt. Ook onze leveranciers FireDos en Bermad spelen een belangrijke rol bij de realisatie van dit kleppenstation.

 

De bluscontainer voorziet vier verschillende objecten. Afhankelijk van de locatie waar de brand zich voordoet, worden door de bijmengsystemen verschillende hoeveelheden blusschuim gemengd. De bijmenging van het schuim blijft altijd binnen de benodigde range van 3 tot 3,9 procent. Als de pre-assemblage gereed is, verzorgen we ook de installatie en het testen van alle systemen van de bluscontainer. Op die manier maken we optimaal gebruik van alle specialismen die we bij Kenbri in huis hebben.

 

Vopak kleppenstation.png

Ontwerptekening kleppenstation Vopak Optimus project

 

Debietenrange van 2.000 tot 48.000 liter per minuut

Het Vopak Optimus project biedt een aantal mooie uitdagingen. Joost van Hagen, projectleider bij Kenbri, vertelt hierover: “We hebben hier wel even diep over moeten nadenken. De grootste uitdaging was de debietenrange van 2.000 tot 48.000 liter per minuut en de hierbij behorende correcte schuimbijmenging. De oplossing hebben we gevonden in samenwerking met FireDos en Bermad. Er worden drie FireDos proportioners parallel geïnstalleerd. De blussysteemafsluiters worden geleverd door Bermad. Met een speciale drukregeling op grootste Bermad afsluiters zorgen we ervoor dat de drie enorme FireDos bijmengsystemen geen risico lopen op overtoeren. Hierdoor ontstaat er geen disbalans bij de toevoer van blusschuim.”

 

Andere uitdagingen

Joost en zijn collega’s kregen nog meer uitdagingen om over na te denken. “De oplossing voor het één, creëerde een uitdaging voor het ander. De debietenrange was de grootste uitdaging, maar er waren er meer. Er is bijvoorbeeld een maximale oppervlakte waarop de container geplaatst kan worden bij Vopak. Om toch alle onderdelen en de voorraad schuim kwijt te kunnen, zijn we de hoogte ingegaan met een constructie waarbij de tanktainers op het dak van de bluscontainer liggen.”

 

“De bluscontainer wordt geprefabriceerd in onze werkplaats in Numansdorp en moet dus uiteindelijk getransporteerd worden naar de Botlek. Inclusief alle materialen weegt de container dan zo’n 25.000 kilo. Een behoorlijke vracht om te vervoeren. De container is extra verstevigd met balken om het materiaal, zoals de enorme bijmengssystemen, afsluiters en pijpleidingen, erin te kunnen hijsen.”

 

Bekijk in dit filmpje de aankomst van de lege container in onze werkplaats in Numansdorp.

 

Toekomst- en milieubewust

In samenwerking met FireDos is de installatie van de bluscontainer toekomstbestendig gemaakt. De bijmenging van de hoeveelheid schuim kan namelijk getest worden binnen de installatie, zonder dat het schuim daadwerkelijk uit de container hoeft. Zo gaat er geen schuim verloren aan het testen. Dit is kosten- en milieutechnisch een flinke stap voorwaarts.

 

Medio juli wordt het project opgeleverd. Later dit jaar volgt er nog een volledige systeemtest.

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over de inhoud en achtergrond van het Optimus project? Of ben je benieuwd wat Kenbri voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer.

 

GA TERUG
Neem direct contact op

Meer weten over Kenbri en onze producten en diensten?

 

Bel ons! Telefoonnummer: 0187 49 35 88

 

Of laat ons contact opnemen