Blusschuim

Omdat niet iedere brand hetzelfde is, vereist iedere type brand ook een andere manier van blussen. Bij Kenbri hebben we voor ieder type brand de juiste blusmiddelen in huis, waaronder diverse soorten blusschuim. Wij zorgen ervoor dat u een weloverwogen keuze kunt maken zodat u goed voorbereid bent wanneer u moet blussen! 

 

Wat is blusschuim?

Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Afhankelijk van de structuur en de elektrostatische eigenschappen van de moleculen ontstaan er schuimen met verschillende grootte, wanddikte en levensduur.
 

Schuimvormend middel

 

Voor de productie van blusschuim wordt schuimvormend middel (SVM) gebruikt. Dit is een geconcentreerd mengsel van: oplosmiddelen (stabiliteit), toevoegingen (prestaties), oppervlakte-actieve stoffen (film-vorming) en voor het grootste deel (98%) water. SVM wordt gemengd met water in percentages tussen de 1% en 6% afhankelijk van het soort SVM.

 

Hoe wordt blusschuim gemaakt?

Een zogeheten ‘schuimtussenmenger’ voegt een constante hoeveelheid SVM (schuimvormend middel) toe aan het water. Het mixen van water met SVM resulteert nog niet direct in een schuim, daarvoor is ook nog een hoeveelheid lucht nodig. Deze lucht wordt toegevoegd aan de mix met een ‘schuimmaker’. Bijvoorbeeld een ‘schuimstraalpijp’. De hoeveelheid toegevoegde lucht resulteert in een bepaald type blusschuim. Wanneer er weinig lucht wordt toegevoegd aan de mix ontstaat er ‘nat’ schuim, dit wordt ook wel ‘zwaarschuim’ genoemd. Hoe meer lucht er aan de mix wordt toegevoegd, des te ‘droger’ het schuim wordt. Het droge schuim wordt ook wel ‘lichtschuim’ genoemd. Het volume van het geproduceerde schuim is in alle gevallen vele malen groter dan de mix zelf. 

Soorten blusschuim

Blusschuim, ook wel brandblusschuim genoemd, wordt gebruikt voor het blussen van diverse soorten branden. Bij kleinere branden wordt blusschuim vaak toegepast door middel van het blussen met een brandblusser. Bij grotere branden wordt blusschuim vaak gebruikt door schuimblusvoertuigen als brandweerwagens en hoogwerkers. Bij Kenbri kunt u terecht voor vele soorten blusschuim.

Het SVM is leverbaar in vele soorten en kwaliteiten. Er kunnen vier hoofdgroepen onderscheiden worden op basis van de chemische samenstelling en het toepassingsgebied:


- Fluorvrij SVM (FFF, FFF-AR)

- Synthetisch SVM (AF, AFFF-AR, multipurpose, High-Ex)

- Proteïne SVM (‘Ossenbloed’, FP, FFFP, FFFP-AR)

- Training-SVM en ‘Wetting Agents’ (Training schuim, wetting agent, Klasse A SVM)
 

Ondanks dat de meest gevraagde schuimtypes door vrijwel iedere SVM-fabrikant worden geproduceerd, is het niet per definitie waar dat deze automatisch identiek aan elkaar zijn. De verschillen uiten zich vaak in bijvoorbeeld de vorstbestendigheid, viscositeit en natuurlijk de keuringscertificaten.  

Waarom blussen met schuim?

Een brand ontstaat door een combinatie van een brandstof, zuurstof en de juiste temperatuur. Door een van deze elementen te verwijderen, wordt een brand gedoofd. Blusschuim is een zeer effectief voor het blussen van branden. Dit komt omdat het de volgende eigenschappen bevat: 

 

- Scheidende werking: Het blusschuim creëert een zogeheten schuimdeken, deze deken zorgt ervoor dat brandstoffen gescheiden worden van de zuurstof. 

- Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand.

- Damponderdrukking: De gesloten schuimdeken voorkomt dat gasdampen van de brandstof opnieuw tot een brand kunnen leiden. 

- Verdrijvende werking: Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof hier verdreven.

- Isolerend effect: Schuim heeft een lage thermische geleiding, dit zorgt ervoor dat brandstof die nog niet ontbrand is, geïsoleerd raakt en vervolgens beschermd wordt tegen de hitte. 

- Filmvorming: Het creëren van een filmlaag op de brandstof is een van de belangrijkste eigenschappen van blusschuim. Het zorgt er namelijk voor dat de brandstof afgesloten wordt van de zuurstof, waardoor ontbranding onmogelijk is. Deze filmvorming ontstaat alleen bij blusschuim met fluor.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten filmvorming:

 

Aqueous film

De aqueous film creëert na de expansie een dun laagje water op a-polaire vloeistoffen, dit zijn vloeistoffen die zich niet mengen met water. De aqueous film drijft voor het schuim uit en resulteert in uitmuntende blussende eigenschappen die verdere ontbranding voorkomt. 

 

Polymeer film

Bij het blussen van polaire vloeistoffen is het gebruik van blusschuim met een aqueous filmlaag zinloos. Dit komt omdat polaire vloeistoffen lichter zijn dan water. Dit zorgt ervoor dat het schuim inzinkt. Polaire vloeistoffen lossen gemakkelijk op in water, daarom wordt er voor polaire vloeistoffen een SVM (schuimvormend middel) gebruikt die een polymeer film creëert. Polymeren zijn lichter dan polaire vloeistoffen, dit zorgt ervoor dat het polymeer blijft drijven. De polymeer film drijft tussen het schuim en een brandstof in en breekt daarmee de alcohol en de schuimdeken af. Wanneer het schuim geleidelijk wordt opgebracht zal dit resulteren in een stabiele polymeer film.

Het juiste type blusschuim voor het blussen van een brand

Welk type blusschuim u nodig heeft om te blussen is afhankelijk van meerdere factoren. Naast de belangrijkste factor, namelijk de te blussen brandstof, speelt het type hardware dat u gebruikt een belangrijke rol. Blusschuimen verschillen in viscositeit en bijmengpercentage. Hierdoor is het schuimsysteem in uw blusleiding of brandweervoertuig maar geschikt voor één bepaald type schuim. Ook komt er een stuk regelgeving bij kijken bij het blussen met schuim. In sommige gevallen worden er zelfs (klant)specifieke eisen aan een blusschuim gesteld. Bij Kenbri Fire Fighting wordt de keuze voor het juiste type blusschuim bepaald naar aanleiding van een intensief begeleidingstraject. In dit traject behandelen we samen alle criteria voor het aanschaffen van het juiste blusschuim. U bent meer dan welkom om de mogelijkheden te bespreken, neem daarom contact met ons op.

Kenbri Foam-Lab

Wilt u meer te weten komen over blussen met blusschuim? Dat kan! Het Kenbri FOAM-LAB organiseert kennisdagen waarin al uw vragen beantwoord worden. De kennisdagen bestaan uit het behandelen van theorie met aansluitende praktijktesten waarin deze theorie gedemonstreerd zal worden. Aanmelden kan via ons blog.