Vacatures
PFAS_Nederland_1200x800.jpg 09/11/2020

PFAS in blusschuim: podcast en brochure

In samenwerking met onze partner Arcadis Nederland is er een podcast en een brochure uitgebracht over de ontwikkelingen rondom PFAS in blusschuim en de transitie naar fluorvrije alternatieven.

 

PFAS stoffen (poly- en perfluoralkylstoffen) bestaan uit duizenden chemicaliën die sinds de jaren veertig worden verwerkt in veel producten die wij dagelijks gebruiken omdat ze waterafstotend, vuilafstotend, onverwoestbaar, hittebestendig en zelfs brandwerend zijn. In de afgelopen jaren is nieuwe kennis opgedaan over de langdurige effecten van PFAS. Waar de chemicaliën in de vorige eeuw nog als wondermiddel werden gezien, blijkt nu dat een aantal PFAS giftig zijn voor mens en dier. 

 

Inmiddels zijn er zo’n 6.000 verschillende PFAS-stoffen bekend. Een aantal hiervan zijn zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De bekendste zijn PFOA en PFOS. Het vrijkomen van deze componenten in het milieu moet zoveel mogelijk worden voorkomen en gaat vaak gepaard met een verbod op de toepassing. De PFAS norm wordt steeds strenger, al worden veel PFAS nog steeds gebruikt voor zeer uiteenlopende doeleinden.

 

Waarom zijn PFAS een probleem?

PFAS zijn Persistent, Bioaccumulatief en Toxisch (PBT). PFAS breken in het geheel niet af. Sterker nog, ze stapelen zich op in mens en dier en ze zijn giftig. Waar komt PFAS vandaan? En hoe komt het in de grond en het water terecht? Door de brede inzet en een veelvoud aan toepassingen, komen PFAS op grote schaal in het milieu terecht. Niet alleen door de uitstoot van de industrie, maar ook door de slijtage van onze gebruiksvoorwerpen en bij de toepassing van brandblusschuim.

 

PFAS zijn een ‘forever chemical’. Als ze in de natuur terechtkomen, blijven ze daar voor altijd. Daarom treffen we in de volledige Nederlandse bovengrond PFAS aan. Dit is in 2019 de aanleiding geweest om een zeer scherpe PFAS normering vast te stellen van gemiddeld 0,8 microgram PFAS per kilo grond. Veel PFAS grond voldoet niet aan deze norm wat aanvankelijk heeft geleid tot het stilvallen en vertragen van veel bouw- en baggerwerken.

 

Fluorhoudend blusschuim heeft een grote impact op het milieu. Dit wordt niet alleen gebruikt bij grote incidenten in de chemische of petrochemische industrie, maar ook op vliegvelden. Bij brandoefeningen wordt tegenwoordig fluorvrij blusschuim gebruikt of afdoende bodembeschermende maatregelen genomen. Vanuit het verleden zijn er nog veel oefenlocaties zwaar verontreinigd met PFAS.

 

Podcast

In deze podcast praten PFAS expert Wim Plaisier (Arcadis) en brandblusdeskundige Hans Huizinga (Kenbri) over een veilige overgang naar PFAS vrij blusschuim. De experts leggen uit waar brandweerorganisaties van onder meer de petrochemische industrie, offshore en gemeenten op moeten letten bij die overstap. En als er toch een vervuiling met PFAS in leidingen, bodem of grondwater zit hoe je dat aanpakt.

 

Beluister de podcast via SoundCloud

Brochure

Hoe stap je snel en veilig over op PFAS vrij blusschuim? In deze gezamenlijke brochure van Arcadis en Kenbri lees je meer over de ontwikkelingen, onze oplossingen, het PFAS transitie programma en een aantal referentieprojecten.

Lees hier de brochure

 

Meer weten?

Wil je meer weten over blusschuim en de transitie van fluorhoudend naar fluorvrij schuim? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder. Bel 0187-49 35 88.

Bezoek onze blusschuim pagina
GA TERUG
Neem direct contact op

Meer weten over Kenbri en onze producten en diensten?

 

Bel ons! Telefoonnummer: 0187 49 35 88

 

Of laat ons contact opnemen